DR Bigbandet

Hans Ulrik is currently a member of DR Bigbandet.

Text from DR.DK:
DR Big Bandet blev etableret i 1964, på et tidspunkt hvor de københavnske jazzscener summede af liv og byen konstant fik besøg af koryfæer fra USA. Bandet, der oprindeligt hed Det Nye Radio Danse Orkester, blev i de første år dirigeret af Ib Glindemann. Men over de følgende årtier kom mange nye til – en række markante dirigenter, musikere og gæstesolister – som alle var med til at udvikle bandet til det rutinerede ensemble, der over store dele af verden opmærksomt blev fulgt på pladeudgivelser og koncerter. Dirigenter som Thad Jones, Bob Brookmeyer og Jim McNeely og gæstesolister som Miles Davis, Stan Getz og Joe Henderson formåede – sammen med en perlerække af danske jazzmusikere – at gøre DR Big Bandet til den institution, som Ernie Wilkins kaldte “probably the best band in Europe.”

I 1964 havde DR monopol på både radio- og tv-transmission i Danmark. Når DRs underholdningschef, Niels-Jørgen Kaiser, den gang besluttede, at DR måtte have sit eget jazzband, var det således fordi, han – uden større skelen til økonomi, men med sans for den kunstneriske kvalitet – ville have, at radioen som landsdækkende medie skulle afspejle, at jazzen levede i de københavnske klubber. Det Nye Radio Danse Orkester – som siden blev til Danmarks Radios Big Band – kunne derfor i de første årtier udvikle sig på jazzmusikkens kunstneriske præmisser. Og dét gik fint. Big bandet opnåede det ry, der netop kunne tiltrække koryfæer – hvad enten det drejede sig om dirigenter eller gæstesolister. Og big bandet kunne lægge grunden til den perlerække af indspilninger, der i dag består af mere end 60 album.

I en årrække gik det med big bandet som med et ægteskab. Selv om kærligheden til jazzen forblev intakt, fik noget i og omkring bandet præg af rutine, samtidig med at den omgivende verden forandrede sig. Med radio- og tv-monopolets fald i 1980erne og siden DRs udflytning til DR Byen i 2000erne blev den virkelighed og økonomi, som gjaldt, en anden. Vel var big bandets gode kunstneriske ry forblevet intakt, vel var dets kunstneriske kvalitet forblevet et mål. Men jazzscenen havde ændret sig og bag scenen var kampen for finansiering af DRs store orkester spidset til.

Fra 2008 til april 2012 var Chris Minh Doky ansat som kunstnerisk konsulent; han besluttede at forskyde fokus, sålede at man ikke bare fastholdt bandets høje kunstneriske niveau, men også udbyggede dets virkefelt, så det kunne løse en meget bred vifte af public service-opgaver for DR. Samtidig intensiveredes DR Big Bandets møder med de store udenlandske koryfæer.

Siden har DR Big Band indspillet en række album, bl.a. med stjerner som Randy Brecker, Chris Potter og Mike Stern. Men det har også medvirket i talentshowet X Factor, i familieserien Sigurd & Big Bandet og i forestillingen Cirkus Summarum mm.

Det, der for publikum gør big bandet til en oplevelse, er det teknisk høje niveau, det kunstnerisk levende udtryk og den på en gang stramme koreografi og afslappede humor. DR Big Bandet fremstår i dag trimmet, yderst kapabelt og dybt engageret. Det har formået at udvikle den store jazzlyd alt imens det har formået at favne videre.

 

text: Ivan Rod

Leave a comment